Wat is Tinnitus? Leren leven met Tinnitus.

Tinnitus. Het is een aandoening waar veel mensen weleens van gehoord hebben, maar ook een aandoening die vaak niet goed begrepen wordt. Voor de mensen die er last van hebben, kan tinnitus een constante metgezel zijn, een geluid dat er altijd aanwezig , zelfs als de wereld om stil is. In dit artikel gaan we dieper in op wat tinnitus is, de mogelijke oorzaken en triggers, hoe het kan klinken, en hoe mensen met tinnitus ermee om kunnen gaan.

 

Wat is Tinnitus?

 

Wat is tinnitus

Tinnitus wordt meestal beschreven als "fantoomgeluid" - een geluid dat wordt ervaren zonder dat het door een externe geluidsbron wordt veroorzaakt. Dit geluid kan verschillen, sommige mensen horen een lichte zoem of piep terwijl andere mensen een luide rinkel, suizen, fluiten, brommen, bonzen of sissen horen. Voor sommigen is het geluid constant aanwezig, terwijl anderen het af en toe ervaren. Mensen ervaren tinnitus op verschillende manieren, en de perceptie ervan kan zelfs per dag anders zijn.

 

Oorzaken en Triggers van Tinnitus

De exacte oorzaak van tinnitus is niet altijd duidelijk, er zijn namelijk verschillende mogelijke oorzaken en triggers die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. De meest voorkomende oorzaken zijn onder andere gehoorschade door harde geluiden, leeftijdsgebonden gehoorverlies, oorinfecties, hoofd- of nekletsel, en bepaalde medicijnen. Daarnaast kunnen stress, angst, vermoeidheid, cafeïne en andere factoren tinnitus verergeren of uitlokken.

 

Hoe klinkt Tinnitus?

Het geluid van tinnitus kan sterk variëren van persoon tot persoon, en zelfs bij dezelfde persoon kan het verschillende vormen aannemen. Voor sommigen klinkt tinnitus als een hoge fluittoon, vergelijkbaar met het geluid van een fluitketel die fluit. Anderen ervaren een laag, dreunend geluid, als het gerommel van verkeer op de achtergrond. Sommigen beschrijven het als een pulserend geluid, vergelijkbaar met een kloppend hartslaggeluid. De ervaring van tinnitus is dus zeer afhankelijk van wie je het vraagt.

 

Leren leven met tinnitus

 

Leven met Tinnitus

Voor mensen die leven met tinnitus kan de aanwezigheid van een continu geluid een grote en vaak onderschatte impact hebben op veel onderdelen van hun dagelijks leven. Het is niet alleen een kwestie van het verdragen van een hinderlijk geluid; het kan ook leiden tot een grote hoeveelheid van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die de algehele kwaliteit van leven beïnvloeden.

Een van de meest voorkomende complicaties van tinnitus is slapeloosheid. Het constante geluid kan het moeilijk maken om in slaap te vallen of om door te slapen, waardoor vermoeidheid en uitputting overdag toenemen. Deze vermoeidheid kan op zijn beurt weer leiden tot een verminderd vermogen om te concentreren, wat invloed heeft op werkprestaties, studievoortgang en alledaagse taken.

Tinnitus kan ook psychische gevolgen hebben, zoals angst en depressie. De constante aanwezigheid van het geluid kan een gevoel van machteloosheid en frustratie veroorzaken, en kan zelfs leiden tot gevoelens van hopeloosheid over de toekomst.

Daarnaast kan tinnitus ook sociale isolatie veroorzaken. Mensen met tinnitus kunnen moeite hebben om te communiceren in lawaaiige omgevingen vanwege het overstemmende geluid in hun oren. Dit kan leiden tot het vermijden van sociale situaties, zoals afspraken met vrienden of familie, wat weer kan leiden tot eenzaamheid en verdriet.

Bovendien kunnen dingen die voorheen leuk waren, zoals naar concerten gaan, sporten of gewoon genieten van rustige momenten alleen, nu bronnen van stress en ongemak worden. De constante aanwezigheid van het tinnitusgeluid kan deze prettige ervaringen overschaduwen en het vermogen om van het leven te genieten belemmeren.

Al met al kan tinnitus een grote impact hebben op het leven van degenen die eraan lijden. Het is niet alleen een kwestie van het verdragen van een ongemakkelijk geluid; het is een complexe aandoening die vereist dat we ons bewust zijn van de manieren waarop het mensen beïnvloedt en dat we ondersteuning bieden aan de mensen die ermee te maken hebben.

 

Omgaan met Tinnitus

Op dit moment bestaat er helaas nog geen genezing voor tinnitus, desondanks zijn er verschillende manieren die mensen kunnen gebruiken om de last van Tinnitus te verminderen en ermee om te leren gaan. Een van de meest gebruikte manieren is geluidsafleiding, waarbij externe geluiden worden ingezet om het interne geluid van tinnitus te maskeren of te camoufleren. Daarnaast kan het aanpassen van je levensstijl ook een verschil maken, bijvoorbeeld het vermijden van harde geluiden en het beheren van stress. Bovendien kunnen mensen met tinnitus ook gebruik maken van oordoppen van EarBling, die speciaal ontworpen zijn om het omgevingsgeluid te dempen.

 

Het Belang van ondersteuning en begrip voor Tinnitus

Voor de mensen die leven met tinnitus is het hebben van een ondersteunende omgeving van vrienden, familie en gezondheidsprofessionals enorm belangrijk. Het delen van ervaringen met anderen mensen die tinnitus hebben kan daarnaast ook helpen om ermee om te gaan.

Tinnitus is een vervelende aandoening die veel mensen treft, maar waarvan de impact vaak wordt onderschat. Door het begrijpen van de oorzaken, triggers en verschillende ervaringen van tinnitus, kunnen mensen beter leren omgaan met deze aandoening. Door te helpen met begrip, ondersteuning en zelfzorg kunnen mensen met tinnitus de uitdagingen aangaan die deze aandoening met zich meebrengt en een leven hebben wat als nog goed gevuld is met plezier!

Terug naar blog