Welke gehoorbescherming voor festivals?

Festivals, daar waar muziek, cultuur en gezelligheid samenkomen, zijn een hele mooie manier om te ontspannen en te genieten van het leven. Maar in het midden van al die opwinding en het feestgedruis is er één aspect dat door veel mensen over het hoofd wordt gezien: gehoorbescherming.

Het luide geluid op festivals en feestjes kan ernstige, soms zelfs permanente, schade aan het gehoor ten gevolge hebben. Het is daarom van uiterst belang om de juiste gehoorbescherming te dragen.

Waarom is gehoorbescherming nou eigenlijk zo belangrijk is op festivals?

Blootstelling aan geluidsniveaus boven 85 decibel (dB) gedurende een langere periode kan gehoorverlies veroorzaken. Het harde geluid van de muziek kan zelfs leiden tot blijvende gehoorschade. Veel festivals overstijgen het niveau van 85 decibel ruimschoots! Soms zelfs tot wel 120 dB of meer. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een startend vliegtuig. Zonder de juiste bescherming lopen festivalgangers het risico op tijdelijke of zelfs permanente gehoorschade.

Naast het verliezen van je gehoor kan teveel blootstelling aan lawaai op festivals ook leiden tot andere problemen, denk bijvoorbeeld aan oorsuizen (tinnitus) en hyperacusis, waarbij dagelijkse geluiden als ondraaglijk worden ervaren.

Opties voor Gehoorbescherming op festivals

Gelukkig zijn er een heleboel opties beschikbaar als het gaat om gehoorbescherming voor festivals. We benoemen een aantal populaire keuzes:

Oordopjes van Schuim
Dit zijn de meest gebruikte en tevens goedkoopste vorm van gehoorbescherming. Deze oordoppen zijn gemaakt van zacht schuim dat in je gehoorgang wordt ingebracht en uitbreidt om vervolgens een afdichting te bieden. Ondanks dat ze effectief zijn, kunnen ze soms het geluid veel te veel dempen, hierdoor klinkt de muziek minder helder en is het nog moeilijk om met mensen om je heen te praten.

Herbruikbare Oordopjes met Filters
Herbruikbare oordopjes zijn ontworpen om het geluidsniveau te verminderen zonder dat de geluidskwaliteit teveel wordt aangetast. Deze oordoppen zijn vaak voorzien van filters die je kunt vervangen en verschillende dempingsniveaus bieden, zodat je het geluid kunt aanpassen aan je eigen voorkeur.

Op maat gemaakte Oordopjes
Wanneer je op zoek bent naar maximale bescherming en een oordop die perfect past bij je gehoorgang dan kun je op maat gemaakte oordopjes laten maken door een audicien. Deze worden speciaal voor jouw gehoorgang gevormd en bieden een super comfortabele en effectieve afdichting tegen geluid.

Oorkappen
Oorkappen zijn een goed alternatief voor de mensen die liever geen objecten in hun gehoorgangen steken. Oorkappen worden over de oren gedragen en bieden daarmee een goede demping van het geluid, daarnaast zijn ze vaak ook comfortabeler voor langdurig gebruik. Daarentegen vallen ze wel enorm op.

Stijlvolle oordoppen
Wanneer je zoekt naar iets wat meer stijlvol is dan bestaan er tegenwoordig ook steeds meer oordoppen die niet meer zo lelijk zijn. De twee belangrijkste voorbeelden daarvan zijn Earbling oordoppen en Loop Earplugs. Beide bieden naast uitstekende bescherming ook een uitstraling die past bij jouw outfit.

Elektronische Gehoorbescherming
Als laatste zijn er ook nog elektronische gehoorbeschermers, deze geavanceerde oordopjes zijn voorzien van elektronica die geluiden dempt terwijl ze nog steeds gesprekken en andere relevante geluiden hoorbaar maken. Dit zorgt voor een optimale bescherming zonder dat je geïsoleerd raakt van je omgeving. Deze gehoorbescherming wordt over het algemeen veel gebruikt door artiesten. 

 

Het Belang van Bewustwording en Gebruik

Zoals je ziet is het kiezen van de juiste oordop niet altijd even makkelijk, maar het kiezen van de juiste gehoorbescherming is wel de juiste de eerste stap! Wanneer je gekozen hebt is het vervolgens van belang dat je het correct gebruiken ervan ook onder de knie krijgt. Waar mensen normaal gesproken vaak de handleiding links laten liggen is het bij oordoppen essentieel om de instructies van de fabrikant op te volgen en ervoor te zorgen dat de oordopjes of oorkappen goed zijn ingebracht voor maximale bescherming.

Bovendien is bewustwording van hoe hoog het geluidsniveau is op festivals cruciaal. Als het geluid te hard is om normaal met iemand te praten op armlengte afstand, dan is het waarschijnlijk te hard voor je gehoor. Neem regelmatig pauzes van het harde geluid en zoek naar rustigere plekken op het terrein om je oren tot rust te laten komen.

 

Conclusie

Je mag gehoorbescherming nooit over het hoofd zien wanneer je naar een festival gaat. Het (te) harde geluid kan ernstige en blijvende schade aan je gehoor veroorzaken, maar gelukkig zijn er een tal van opties te verkrijgen om je gehoor te beschermen zonder dat je festivalervaring daarmee wordt verpest. Of je nou kiest voor schuimoordopjes, op maat gemaakte oordopjes of elektronische gehoorbescherming, het belangrijkste is dat je bewust bent van de risico's en stappen onderneemt om je oren te beschermen. Met de juiste gehoorbescherming kun je genieten van alle opwinding van het festival zonder je zorgen te hoeven maken over de gevolgen voor je gehoor op de lange termijn.

Terug naar blog